BLOG 8: Ik wil graag weer werken maar … het lukt nog niet!

Niet fit genoeg
Vorige week was ik in het ziekenhuis voor het 3-maandelijkse voortgangsgesprek met mijn behandelend oncoloog. Bij binnenkomst riep ze enthousiast ‘Wat zie je er goed uit!’  Dat was een leuke binnenkomer! Want oei, wat was ik vorig jaar ziek. Door kanker, alle chemo’s, de operatie en heel veel medicijnen. Gelukkig gaat het inmiddels weer de goede kant op. Maar helaas heb ik nog wel last van vermoeidheid, concentratie en geheugenproblemen. Die vormen voor mij als herstellende ZZP-er een serieuze drempel  om weer te gaan werken. En … ik vind dat mijn herstel niet snel genoeg gaat. Ik ben er af en toe gefrustreerd en moedeloos van. Want ik wil zo graag, maar ik ben nog niet fit genoeg...
 
Re-integratie informatie
Een belangrijke levensles die ik het afgelopen jaar van kanker heb geleerd is: piekeren is niet goed voor mijn zelfvertrouwen. En: van actie krijg ik meer energie dan van blijven malen.  Dus zo gezegd zo gedaan. Ik ben gestart met informatie verzamelen. Via internet is veel te vinden over kanker en werk. Via sites, filmpjes, webinars, brochures, blogs etc. Bijvoorbeeld van het UWV, diverse bureaus die gespecialiseerd zijn in re-integratie na kanker, www.kanker.nl, de NFK en ga zo maar door (voor linkjes zie onder). Allemaal nuttige informatie die ik, sinds ik medicatievrij ben, gelukkig ook weer goed snap. Onthouden gaat helaas nog iets minder goed. Dus als je me bijvoorbeeld zou vragen ‘hoe zit het met de wet-of regelgeving voor zieke ZZP-ers’ . Tsja…. ik het zoek het nog maar een keer op….
 
Re-integratie: contact met de buitenwereld
Daarna werd het tijd voor écht contact met de buitenwereld. Met toestemming van het UWV ben ik recent gestart met een fit-naar-werk-traject. Mooie boodschap voor ongeduldige mensen zoals ik trouwens, dat ‘fit-naar werk’: focus eerst op fit worden en (pas) daarna op werken! En misschien kan mijn kanker-re-integratie-coach me ook helpen om mijn frustratie over wat (qua werk) nu (nog allemaal) niet lukt om te buigen naar wat ik allemaal (nog/weer) wél kan?!  Ook chat ik nu af en toe met lotgenoten in besloten ‘kanker-en-werk- groepen via kanker.nl en facebook. Dat is soms confronterend maar ook fijn en leerzaam. 

 

Nationale kanker en werk dag  
Per jaar worden 45.000 mensen in de beroepsbevolking getroffen door een vorm van kanker las ik op de site van de Nationale Kanker en Werk Dag 2020 (www.nationalekankerenwerkdag.nl). Dat is een deprimerend aantal. Veel mensen willen net als ik, zodra hun gezondheid dat weer toelaat, graag weer aan het werk. Dus ik ben wel benieuwd naar het grootschalige online evenement dat de NKWD op 10 november ’s middags organiseert. Het programma maakt in ieder geval nieuwsgierig naar meer! Inleidingen door experts en ervaringsdeskundigen, wetenschappelijke inzichten  praktijkvoorbeelden, tips en tools plus samenspraak tussen de deelnemende werkgevers, re-integrerende werknemers en ZZP-ers.  Ik heb er zin in! Want duurzame inzetbaarheid na kanker vergroten willen we toch allemaal!  

Drempeltje
De eerlijkheid gebiedt me trouwens om te zeggen dat ik ook even heb getwijfeld. Niet omdat ik bang ben voor online events. Maar omdat 4 uur concentreren voor mij eigenlijk (nog) te lang is en omdat ik (nog steeds) ‘s middags een uurtje moet rusten.

Positief
Maar ik heb besloten om het positief te bekijken. Dus ik kom! Jij ook? En... mocht één van de organisatoren of gastsprekers van dit event mijn blog voor die tijd lezen: Als er op 10 november (2020) tussen half 3 en half 4 weinig online interactie met de deelnemers is, maak je a.j.b. geen zorgen: we doen even een broodnodig dutje tussendoor 😉. En daarna doen we weer van harte en actief mee!

En jij?
Ben je net als ik herstellend van kanker en wil je graag binnenkort of op termijn weer aan het werk? Ik ben benieuwd naar jouw stappen en ervaringen. Ook tips en ervaringen van anderen zijn van harte welkom. 

In een volgende blog deel ik graag mijn ervaringen over dit event met jullie. Dus graag tot ziens!

Levendige groet,

Christa


Leestips:


Blog 8, 10 en 11 (exclusief leestips) zijn in oktober, november en december 2020 gepubliceerd op https://www.nationalekankerenwerkdag.nl/speaker/christa-van-werkum/



 

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Blog 1: Als kanker je leven op z'n kop zet valt er veel te leren!

Blog 38: Opnieuw gevallen

Blog 2: Je hebt geluk als je het niet krijgt

BLOG 16: WIA-verdriet

Blog 5: Haat-liefde verhouding met mijn behandeltraject

Blog 4: Loser of held?