Blog 11: Kanker en werk: wat kan je zelf doen?

Zit ik op het goede spoor?
Mijn trouwe volgers weten het inmiddels wel: ik blog over de wijze lessen die ik tot nu toe heb geleerd van kanker. Maar, als het gaat over re-integratie na kanker ben ik eigenlijk een zoekende beginneling. Daarom heb ik op 10 november 2020 deelgenomen aan het event van de Nationale Kanker en Werk Dag. In mijn vorige blog lag het accent op ‘wat kunnen werkgevers (leidinggevenden en HR-functionarissen) nog meer doen?’ Maar het gaat natuurlijk ook over mezelf. Zit ik als herstellende, re-integrerende ex-werknemer en ZZP-er op het goede spoor? Wat kan ik verder doen om op termijn weer in goede gezondheid en met plezier te kunnen werken? En graag ook met een fatsoenlijk inkomen, want ik wil niet in de goot belanden!

Mijn stappen tot nu toe
Misschien goed om te vertellen welke stappen ik de afgelopen 20 maanden heb gezet. Na de schrik van mijn diagnose was mijn eerste focus: Hoe vertel ik het mijn dierbaren? En ten tweede: Wat betekent dit voor mijn werk? Kan ik gedeeltelijk blijven doorwerken of niet? Hoe vertel ik dat aan mijn opdrachtgevers en cliënten? 

Aangezien ik het ‘koe bij de horens vat-type’ ben, waren deze gesprekken snel gevoerd.  Met alle emoties van dien. Het antwoord op de vraag ‘kan ik misschien gedeeltelijk blijven werken?’ werd vlot daarna duidelijk. Door mijn intensieve behandeltraject, toenemende pijnklachten en alle bijbehorende medicatie was ik al gauw te ziek, zwak en misselijk om nog te kunnen werken. Heel confronterend! Min of meer op mijn tandvlees heb ik toen mijn lopende en nieuwe opdrachten overgedragen, teruggegeven en afgerond. Dank aan mijn begripvolle opdrachtgevers, vakgenoten en cliënten! Dat was stap 3. 

Nadat ook de laatste facturen verzonden waren heb ik met pijn in mijn hart alles wat met werk te maken had losgelaten. Dat was niet gemakkelijk, want ik was als ZZP-er net lekker op stoom en had ook nog wat kooltjes in het vuur voor een parttime baan in loondienst ernaast. Mijn werkwereld stortte opeens helemaal in. Dat was stap 4. 

Daarna stond mijn leven vooral in het teken van behandelingen doorstaan en overleven. Dat was stap 5. Die is goed gelukt!  Nu zit ik in stap 6: Verder herstellen en werk-fit-worden. En de volgende stap - stap 7 - weer écht aan het werk lonkt. Ik sta te popelen!



Wat heb ik geleerd?
Tijdens de Nationale Kanker en Werk Dag hebben diverse sprekers (experts en ervaringsdeskundigen) wijze raad gegeven over wat je als zieke en/of van kanker herstellende kan doen als het gaat over werk. Voor mezelf een fijne benchmark dus. Heb ik het goed gedaan? Of heb ik misschien belangrijke dingen over het hoofd gezien? Wat zijn belangrijke aandachtspunten voor de fase waarin ik nu zit? En misschien hebben anderen hier ook iets aan?! Mijn belangrijkste observaties deel ik daarom in deze blog graag met jullie!

1. Communiceer  functioneel 
Dat wil zeggen denk goed na over ’Wat vertel ik wel en wat niet? Aan wie en met welke reden?’ Geef je bedrijfsarts als je belangrijkste vertrouwenspersoon openheid over je medische situatie.  Je leidinggevende en collega’s hoeven niet perse alle  medische details te weten, daar gaat het meer over je inzetbaarheid in werk. Voor werkgevers belangrijke informatie om maatwerk te kunnen leveren. Daarnaast  kan het prettig zijn om met éen vaste collega in plaats van met het hele team contact te houden, dan hoef je niet alles steeds opnieuw te vertellen.

2. Houd contact
In alle fasen van je ziekte-en herstelproces. Met je werkgever en bedrijfsarts (voor zover je die hebt) of met je voormalige opdrachtgevers en je netwerk. In een vorm die bij jou past én die je kan opbrengen. Maak duidelijke afspraken over de frequentie en hoe: Face2face, via whatsapp of videobellen (een prima hulpmiddel in tijden van Corona!). Contact is namelijk een belangrijke voorspeller voor succesvolle re-integratie.

3. Neem de regie 
Ga niet lijdzaam zitten wachten tot anderen (leidinggevende, bedrijfsarts, opdrachtgevers) contact opnemen. Breng je eigen ideeën en wensen in over wat voor jou qua werk en gezondheid belangrijk is.

4. Maak (re-integratie naar) werk een vast gespreksonderwerp in contact met je medische behandelaars 
Is het raadzaam om tijdens je behandeltraject (gedeeltelijk) te blijven werken of niet? Wat is de prognose over de te verwachten beperkingen tijdens de behandelingen en op termijn? En wat betekent dit voor je belastbaarheid qua werk nu en en daarna?

5. Vraag hulp aan familie, vrienden of deskundigen bij het maken van belangrijke keuzes en beslissingen over werk
Dat gaat niet alleen over wat qua belastbaarheid verstandig is, maar soms ook over de continuïteit van je eigen bedrijf (als ZZP-er of ondernemer). Neem geen overhaaste beslissingen.

6. Gun jezelf de tijd om te herstellen 
Want herstellen is hard werken op alle fronten; fysiek, mentaal en emotioneel. Probeer dingen uit, luister goed naar de signalen van je lichaam en ga een tandje lager wanneer blijkt dat je te veel van jezelf hebt gevergd. De  beruchte zaagtand.  

7. Zoek begeleiding van deskundigen bij je verdere herstel en re-integratie
Bijvoorbeeld in de vorm van oncologische revalidatie, oncologiefysiotherapie, sportbegeleiding, begeleiding door een psycholoog die gespecialiseerd is in kanker of gebruik de Untire-app. (zie onder voor linkjes). Vraag aan je werkgever of het UWV of je in aanmerking komt voor een fit-naar-werk- of re-integratietraject bij een extern bureau. Kortom, je hoeft het niet alleen doen!

8. Accepteer dat je nooit meer 100% de oude wordt
Daar tegen vechten kost onnodig veel energie. Pas je leven en werk aan op wat nu mogelijk is en niet op wat je allemaal kon voordat je ziek werd.   

9. Zorg dat je tijdig op de hoogte bent van de (financiële) gevolgen 
Zeker als je na kanker niet meer niet meer het volledig aantal uren (of) in je oude functie kan werken.

Hoe goed heb ik dit gedaan?
Alles overziend ben ik eigenlijk best tevreden over hoe ik het tot nu toe heb gedaan. Vooral over hoe ik tijdens mijn ziekte steeds met mijn netwerk heb gecommuniceerd en hulp heb gevraagd. Niet alleen over werk-gerelateerde zaken, eigenlijk bij alles. Want lange tijd waren er veel dingen die ik fysiek, mentaal en emotioneel niet (aan)kon. En ondanks mijn krakkemikkigheid is het gelukt om een vorm van regie te houden en belangrijke keuzes te maken. 

Contact houden met mijn ex-werkgevers en mijn professionele netwerk vond ik een stuk lastiger. Want ik had gewoon te weinig puf. Dus meer dan af en toe een berichtje op LinkedIn, Facebook en Whatsapp zat er niet in. Een dun lijntje met de werkwereld én met veel bemoedigende reacties.

Hoe nu verder? 
De komende periode heb ik nog een paar serieuze stappen te zetten. Zoals de voorbereiding van mijn WIA-aanvraag en opnieuw contacten leggen met mijn professionele netwerk en voormalige opdrachtgevers. Best spannend! En ik hoop natuurlijk dat ik straks weer voldoende fit-voor-werk ben. Dus ik doe het stap voor stap én met alle wijze raad die ik tijdens Nationale Kanker en Werk Dag 2020 heb vergaard. Bedankt!    

En jij?
Ben jij werknemer in loondienst of ZZP-er en net als ik herstellend van kanker? Ik ben benieuwd wat je vindt van bovengenoemde tips en wat jij hebt gedaan om tijdens/na kanker te blijven werken/ weer aan het werk te gaan. Wat is jouw volgende stap? Leuk als je je ervaringen wil delen! 

Levendige groet

Christa


Meer informatie:

·       Helen Dowling Instituut. Psychologische zorg bij kanker: www.hdi.nl
 
·       Kanker.nl: info over kanker en werk via kanker.nl
      Via deze site kan je ook jouw specifieke vragen voorleggen aan 
      experts op het gebied van kanker en werk.

·       Nationale Kanker en Werk Dag: www.nationalekankerenwerkdag.nl
      Blog 8, 10 en 11 zijn tevens gepubliceerd op de NKWD-site:                       https://www.nationalekankerenwerkdag.nl/speaker/christa-van-werkum/
 
·       NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties:
      https://nfk.nl/themas/kanker-en-werk/werken-met-of-na-kanker
 
·       Untire app. Tired of Cancer.  Helpt bij (langdurige) vermoeidheid 
      tijdens en na behandeling van kanker. Gratis te downloaden via:  
 
·       UWV over ziekte en reintegratie: 
      https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/re-integreren-tijdens-ziekte/index.aspx
 
·       Werkum, C van: Voor mijn andere blogs over kanker en werk,
      zie: https://christablogt.blogspot.com
      blog 8 (Ik wil graag weer werken maar het lukt nog niet),
      blog 10 (Kanker en werk: er kan nog veel meer! en
      blog 16 (WIA-verdriet)
 
·       ZZP-Nederland. Over ZZP en gezondheid:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Blog 1: Als kanker je leven op z'n kop zet valt er veel te leren!

Blog 38: Opnieuw gevallen

Blog 2: Je hebt geluk als je het niet krijgt

BLOG 16: WIA-verdriet

Blog 5: Haat-liefde verhouding met mijn behandeltraject

Blog 4: Loser of held?