BLOG 15: Op weg naar Pasen

Heftigste 40-dagentijd
Pasen 2019 staat in mijn geheugen gegrift als één van de heftigste periodes in mijn leven. En de Stille Week die daaraan vooraf ging eigenlijk ook. In die week kreeg ik namelijk mijn eerste chemo, werd ik daarna heel ziek én was ik heel verdrietig en bang. Want, zo aan het begin van mijn behandeltraject, was er nog veel  onzeker over het verdere verloop van mijn ziekte en genezing. Ik vroeg met toen serieus af of ik het volgende voorjaar wel zou halen. Verstandelijk gezien weet ik dat angst een slechte raadgever is, maar toen was die levensgroot. Nu, bijna twee 40-dagentijden verder, haal ik opgelucht adem, want: ik heb alle beproevingen doorstaan en ik ben er nog! Een grote reden tot vreugde en dankbaarheid!

Veel main life events 
De 40-dagentijd is voor mij persoonlijk al jarenlang een bijzonder tijd. Niet zozeer vanwege mijn christelijke opvoeding maar omdat veel belangrijke gebeurtenissen in mijn leven, toevallig of niet, in de 40-dagentijd en de Paastijd hebben plaatsgevonden. Vreugdevolle en verdrietige gebeurtenissen, zoals het einde van een lange relatie,  ernstige ziekte in de familie, opnieuw verliefd worden, onze trouwdienst en de doop van onze jongste dochter op Palmzondag. Een feestelijkere intocht kon eigenlijk niet!  Maar waarom nou juist in de 40-dagentijd bij mij kanker geconstateerd moest worden?? Daar kan ik met mijn gezond verstand niet bij. Nog een main life event in deze toch al geladen periode erbij.
 
Opmerkelijke parallellen 
Op de woensdag in de Stille week kreeg ik mijn eerste chemo. De dag erna was ik vermoeid maar dankzij de dexamethason (anti-misselijkheidsmedicijn met als bijwerking hoge hartslag en onrust)  nog behoorlijk actief. Op Goede Vrijdag kwam de mokerslag. Algehele malaise, misselijk en doodmoe. Dat mijn persoonlijke lijden zo parallel liep met het lijden en de kruisweg van Jezus maakte de Stille Week een stuk heftiger. Daarom zag ik ook extra uit naar Pasen.  In de hoop dat mij na mijn ziekte ook herrijzenis gegund zou zijn. Niet zoals bij Jezus in de vorm van opstaan uit de dood maar door wonderbaarlijke genezing. Sommige mensen vinden deze vergelijking misschien hoogmoedig, maar ik beleefde het in in ieder geval zo. 

Bakens 
En wat is dan je houvast, wanneer je zo ziek bent? Voor mij waren Taizé-liederen een troostrijk baken.  Die liederen luisterde ik eindeloos. ’s Morgens tijdens het douchen en daarna, wanneer ik ziek, zwak en misselijk op de bank of op bed lag.  En elke keer opnieuw putte ik daar weer hoop uit. Ook al wist ik lang niet altijd wat ze in al die verschillende talen zongen.

De kerkdienst op Paaszondag in onze mooie grote, 15-eeuwse Kerk, was ook zo’n baken. Hoe graag had ik niet persoonlijk bij die viering willen zijn! Om samen met mede-kerkgenoten te vieren dat Jezus uit de dood is op gestaan.  Maar helaas. Na een beroerde nacht heb ik de kerkdienst op paaszondag liggend op de bank via de kerkradio bijgewoond. Want life-streams bestonden in onze kerk toen nog niet. Op afstand was ik er toch een beetje bij.

Mijn vrienden en familie waren mijn derde houvast. Zij  zijn me in de periode dat ik ziek was heel nabij geweest en hebben steeds liefdevol voor me gezorgd. Net als Jezus met mooie daden van barmhartigheid. Om dat te mogen ontvangen was een groot geschenk. 

Pasen 2021 
Nu zijn we opnieuw onderweg naar Pasen. Ik denk aan de 40-dagentijden van de afgelopen jaren, ik luister opnieuw naar Taizé-liederen en ik lees elke dag een stukje uit de Petrus- 40-dagentijd-kalender. Ook een bron van kracht en inspiratie. Een paar teksten raken me in het bijzonder. Bijvoorbeeld over de Exodus uit Egypte en het volk dat dorstte naar water. En de mooie symboliek hierachter: Het water staat immers voor Gods aanwezigheid. En voor het verlangen naar troost en iets wat ons laaft. Net als in Psalm 42: Mijn ziel dorst naar God. En ik luister net als 2 jaar geleden naar het mooie Taizé-lied ‘De Noche’. En ik schiet, net als toen, vol. ‘Wij gaan door de nacht door het duister, op zoek naar levend water’. Naar Gods nabijheid. God die ons ziet en er altijd voor ons is. 


De Noche (Taize-lied)

 



En jij? 
Hoe ervaar jij als lotgenoot, naaste van iemand met kanker of anderszins belangstellende lezer ‘Op weg naar Pasen’?  

 

Levendige groet

Christa

 

Lees-en Luistertips:

·     Petrus-Protestantse kerk: Ontvang elke dag de online veertigdagenkalender in je mailbox: https://petrus.protestantsekerk.nl/veertigdagentijd

·     Taizé: voor meer Taizé-liederen, Nederlands en anderstalig, zie: YouTube, Spotify etc.

·     Taizé-liederen leren: https://www.taize.fr/nl_article10326.html

 

Deze blog is ook gepubliceerd op www.alskankerjeraakt.nl

 


Reacties

  1. Mooi, deze woorden in de aanloop naar Pasen. Dat aanvankelijk moeilijk te doorgronden Bijbelteksten door levenservaring gaan leven, herken ik wel. Het maakt die teksten betekenisvol en troostend, alsof de schrijver ervan ze tijdens eigen 'main live events' heeft opgetekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je reactie! Onze levens zijn weliswaar uniek, maar de emoties rondom grote gebeurtenissen universeel. Dus ik bevind me in goed gezelschap van velen die zich net als ik verheugen op het licht!

      Verwijderen
  2. Mozes en het Volk liepen drie dagen door de woestijn, en zij vonden geen water. Toen kwamen ze aan bij Mara. Daar was water, maar het was bitter. Mozes gooide er, op aanwijzing van de Heere, een stuk hout in. Toen was het water weer te drinken; het was zoet geworden. Het staat symbolisch voor de Menswording (hout) en de Opstanding van de Christus. Want Hij is het Levende Water. Wie van Hem drinkt, krijgt nooit meer dorst, oftewel heeft eeuwig leven. Wij hoeven niet te dorsten, en niet te zoeken naar Water ‘Kom, zegt Hij, ’Laat wie dorst heeft komen; laat wie dat wil vrij drinken van het water dat leven geeft’. Leven staat in de Bijbel synoniem voor Licht. Juist in donkere dagen in ons leven zouden wij drinken van Hem. Het lied is kippevel- práchtig Christa…

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel voor je uitleg over de betekenisvolle symboliek van hout, water, licht, leven en geloof, Sylvia! Mooi dat alles zo verbonden is. Mensen in het geloof en met elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Blog 1: Als kanker je leven op z'n kop zet valt er veel te leren!

Blog 38: Opnieuw gevallen

Blog 2: Je hebt geluk als je het niet krijgt

BLOG 16: WIA-verdriet

Blog 5: Haat-liefde verhouding met mijn behandeltraject

Blog 4: Loser of held?