Blog 29: Werkplezier bij kanker: Leidinggevende, wat kan jij daarin betekenen?

 

Kanker en werkplezier: een vreemde combinatie
Als iemand in jouw bedrijf kanker krijgt, is werkplezier niet het eerste waar je aan denkt. Als leidinggevende zul je je medewerker waarschijnlijk vooral willen helpen. Misschien ben je ook geneigd hem of haar vooral ‘rust te gunnen’ dus meteen naar huis te sturen. Dat zou jammer zijn, want werk kan - ook voor medewerkers met kanker die tijdens hun behandelingen (gedeeltelijk) door kunnen en willen blijven werken - een belangrijke bron van plezier, afleiding en zingeving zijn.

Toen ik 2,5 jaar geleden als ZZP-er te horen kreeg dat ik kanker had, bleek ik helaas al snel te ziek te zijn om nog te kunnen werken. Gelukkig geldt dat niet voor iedereen. Sommige medewerkers kunnen tijdens hun behandeltraject wel (gedeeltelijk) blijven werken en willen dat ook graag.

In deze blog deel ik graag met leidinggevenden wat een aantal relevante onderzoeksresultaten over het belang van het behouden en vergroten van werkplezier bij kanker. Met daarbij ook een aantal tips over hoe leidinggevenden daar aan kunnen bijdragen.

Wat is werkplezier?
Allereerst een korte begripsomschrijving, of eigenlijk twee. Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden, dat je je werk leuk vindt en er positieve energie uithaalt. Zelf spreek ik als arbeids- en organisatiepsycholoog n (loopbaan)coach liever van werkgeluk. Het gaat namelijk ook over zingeving, het gevoel dat wat je doet er écht toe doet en dat je een betekenisvolle bijdrage levert aan anderen én aan je eigen leven.


Vier pijlers van werkplezier

The Greater Good Science Center van Berkeley University College Californië heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar werkgeluk. In hun PERK-model benoemen zij vier pijlers van werkgeluk, namelijk: Purpose, Engagement, Resilience, and Kindness. 

 

·     Purpose gaat over zingeving: het gevoel dat wat je doet zinvol is en dat je een waardevolle bijdrage levert aan anderen (individuen, organisaties of de maatschappij).

·     Engagement gaat over betrokkenheid bij en plezier in wat je doet.

·     Resilience gaat over veerkracht, dat wil zeggen het vermogen om effectief  om te gaan met tegenslag.

·     Kindness gaat over vriendelijkheid ofwel het vermogen om anderen met respect, inlevingsvermogen en dankbaarheid te bejegenen. En over het vermogen om constructief om te gaan met conflicten op het werk.

 

Naarmate medewerkers dit meer ervaren voelen zij zich dus gelukkiger in hun werk.

 

Waaraan herken je blije, tevreden werknemers?

Hetzelfde onderzoek van wijst ook uit dat blije en tevreden werknemers op een aantal punten opvallend verschillen van andere werknemers. Dat zie je weergegeven in onderstaande plaatje.




Werkgeluk loont ook bedrijfsmatig

Uit onderzoek (Hansen, 2018) blijkt bovendien dat ‘happy workplaces’ het in bedrijfsmatig opzicht beter doen dan organisaties met minder gelukkige werknemers. Gelukkige organisaties hebben over het algemeen een efficiëntere bedrijfsvoering, een hogere omzet, minder fouten en bedrijfsongevallen, grotere klantentrouw, lagere ziektekosten, grotere aandeelhouderswaarde en een snellere bedrijfsgroei. Alle reden dus om te investeren in werkgeluk. Maar hoe doe je dat met iemand die ernstig ziek is?


Tips: hoe kun jij als leidinggevende bijdragen aan werkgeluk?
Júist als iemand ziek is, kan werk een belangrijk houvast zijn en een bron van plezier en zingeving. Leidinggevenden, bedrijfsartsen en HR kunnen er allemaal aan bijdragen dat iemand die ziek is, dat werkgeluk kan ervaren. Daarvoor zijn de PERK-criteria een belangrijke leidraad.

Purpose
  • Onderzoek samen met medewerkers met kanker welke taken en werkomstandigheden zij als werkplezier-bevorderend en zinvol ervaren. Dat is voor iedereen anders. De één vindt bijvoorbeeld contact met collega’s een belangrijke plezier-bevorderende werkfactor, een ander ervaart dit als veel te veel prikkels.
  • Bied mogelijkheden om werk te doen dat daarbij aansluit. Met behulp van jobcrafting is meer mogelijk dan je misschien denkt.
Engagement
  • Geef medewerkers eigenaarschap om hun werktaken en hun professionele ontwikkeling te organiseren op een manier die bij hen past (in plaats van een one-size-fits-all re-integratieplan voor iedereen).
  • Focus bij werkafspraken niet alleen op productiviteit, maar bouw in het werk ook ruimte in voor ontspanning, speelsheid en creativiteit.
Resilience
  • Vermijd tijdsdruk en bied medewerkers ook in werktijd gelegenheid om te ontspannen en herstellen.
  • Geef medewerkers de ruimte om zichzelf te kunnen zijn, ze hoeven zich niet beter voor te doen dan ze zich voelen.
  • Stimuleer mindfulness@work.
Kindness
  • Behandel doorwerkende en re-integrerende kankerpatiënten met respect en compassie, wees oprecht belangstellend.
  • Geef complimenten voor hun inzet, hoe klein die ook is.
  • Geef hun gedurende alle fasen van hun ziekte en herstel het gevoel dat ze erbij horen, ook al kunnen ze tijdelijk minder/niet/ zoals daarvoor bijdragen.

 

En jij?
Voel jij je als leidinggevende of HR-professional geïnspireerd om in jouw begeleiding van medewerkers met kanker meer bij te dragen aan hun werkgeluk? Niet alleen omdat dat bedrijfseconomisch rendeert maar ook omdat je een goed mens en een goede werkgever wil zijn of al bent. En omdat je werknemers met kanker, of eigenlijk alle medewerkers in jouw organisatie, veel PERK gunt.

Nationale Kanker en Werk Dag 2022
Wil je als leidinggevende meer tips over begeleiden van werknemers met kanker en/of wil je graag ervaringen uitwisselen met anderen? Neem dan deel aan de Nationale Kanker en Werk Dag 2022. Op 17 februari zijn er gerichte kennissessies voor leidinggevenden en HR-functionarissen. Op 15 maart wordt er een (live) dag georganiseerd waar leidinggevenden, HR-functionarissen, medewerkers en ZZP-ers met kanker met elkaar in gesprek gaan om te leren van elkaars ervaringen. Kijk op www.nationalekankerenwerkdag.nl voor meer informatie. 

Ik wens jullie veel succes en happiness@work!


Levendige groet

Christa

 

 

Meer weten?

·     Hansen, M.T. PhD. (2018) Great at Work. How top performers do less, work better and achieve more. Simon and Shuster.

·     Simon-Thomas, E. R. PhD. (2018). Four keys to happiness at work.

·     Greater Good Science Centre (GGSG), University College Berkeley, California

·     https://www.nationalekankerenwerkdag.nl/

·     ChristaBlogt: Ben je benieuwd naar mijn eerdere blogs over kanker en werk? Lees dan op mijn blogsite: Wat kan je als werknemer zelf doen? https://christablogt.blogspot.com/2020/12/blog-11-kanker-en-werk-wat-kan-je-zelf.html en Vanuit de WIA zoeken naar nieuw perspectief: https://christablogt.blogspot.com/2021/10/blog-25-vanuit-de-wia-op-zoek-naar.html



    Op verzoek van de Nationale Kanker en Werk Dag schreef ik als gastblogger een aantal blogs over werkplezier. Dit is de tweede in de reeks. De eerste twee blogs gaan over wat leidinggevenden kunnen doen om medewerkers met kanker goed te begeleiden en hun werkplezier te vergroten. De derde en vierde ( blog 30 en 31) gaan over wat werknemers met kanker zelf kunnen doen. Een bewerking van deze blogs is ook gepubliceerd in de campagne rondom de Nationale Kanker en Werk Dag 2022. 

 


 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Blog 1: Als kanker je leven op z'n kop zet valt er veel te leren!

Blog 38: Opnieuw gevallen

Blog 2: Je hebt geluk als je het niet krijgt

BLOG 16: WIA-verdriet

Blog 5: Haat-liefde verhouding met mijn behandeltraject

Blog 4: Loser of held?